Straalverbindingen

U wilt twee gebouwen met elkaar verbinden? Of uw netwerk beschikbaar maken op een tijdelijke locatie? Gebruik dan een point-to-point straalverbinding. Dit kan via een WiFi verbinding, een verbinding met OFDM apparatuur. Dit type straalverbindingen kunnen zonder licentie gebruikt worden. Er is ook nog apparatuur (WIMAX) op de markt waar een licentie voor nodig is, deze licentie verbinding wordt als laatst in dit artikel besproken. We beginnen met de WiFi verbinding:

Hoe werkt een wifi verbinding?

Bij een wifi verbinding heb je een zender en een ontvanger. Hiermee zijn afstanden tot enkele kilometers te overbruggen. Met een wifi straalverbinding maak je als het ware een draadloze netwerkkabel. Zo’n verbinding is zeer eenvoudig op te zetten, met name met apparatuur met ingebouwde antenne.

De zender sluit je aan op je netwerk (bijvoorbeeld op de switch of de router) en op de andere locatie vang je dit op met de ontvanger. Met een switch kun je dan computers bekabeld op het netwerk aansluiten. Of draadloos door het gebruiken van een access point.

Gebruik 5 GHz / 60Ghz

Standaard wifi apparatuur werkt op 2.4 GHz. Op de weg van je verbinding zul je zeer veel draadloze routers en access points tegenkomen. Deze kunnen storing veroorzaken. De 5 GHz en de 60Ghz frequentie is veel minder storingsgevoelig en zal dus een veel stabielere verbinding opleveren.

Daarnaast mag er op 5 GHz (802.11a) en bij 60Ghz (802.11ad) maar liefst 1 Watt vermogen uitgezonden worden, bij 2.4 GHz is dit 100mW. Ook heb je een veel ruimere keuze in kanalen. Gebruik bij een wifi verbinding tussen 2 locaties dus 5 GHz of 60Ghz. Of nog beter, beide voor een backup verbinding.

Apparatuur

Als je kunt zorgen voor een zichtverbinding tussen de twee locaties (bijvoorbeeld door de apparatuur in een mast of op het dak te plaatsen), dan kun je onder de 600 Euro exclusief BTW al een complete verbinding aanschaffen voor een afstand tot 3 kilometer.

De apparatuur die je het best kunt aanschaffen zijn de producten van TP-Link en Mikrotik. Deze units hebben een interne antenne, die hoef je alleen maar op elkaar te richten en een netwerkkabel op aan te sluiten. Ook de stroom krijgen ze via deze netwerkkabel. Vooral de producten van Mikrotik zijn zeer populair. Ze zijn bestand tegen extreme weersomstandigheden.

Mikrotik 5 GHz verbinding
Veruit de meest verkochte 5 GHz wifi verbinding, is de point-to-point bundel van Mikrotik. Makkelijk uit te richten via de ledjes aan de achterzijde. Deze units hebben een ingebouwde antenne en zijn zo groot als een stoeptegel. Door het zendvermogen van 1 Watt haalt u afstanden tot maar liefst 3 kilometer.

Mikrotik 60 GHz verbinding
Veruit de meest verkochte 60 GHz wifi verbinding, is de point-to-point bundel van Mikrotik. Makkelijk uit te richten via de ledjes aan de achterzijde. Deze units hebben een ingebouwde antenne en zijn er van de grote van een pak melk tot een grote schotel afhankelijk van de afstand die gehaald moet worden. Door het zendvermogen van 1 Watt haalt u afstanden tot maar liefst 3 kilometer of meer.

TP-Link wifi verbinding
Mag het vermogen ietsje minder? Maak dan een WiFi verbinding met de units van TP-Link. Deze units leveren 600mW zendvermogen en zijn naast 5 GHz ook in te zetten op 2.4 GHz. Ook deze apparaten hebben een antenne ingebouwd, maar bieden ook de mogelijkheid een externe antenne aan te sluiten.

Geen Line of Sight

U heeft geen zichtverbinding (Line of Sight)? Of u wilt hogere snelheden? Gebruik dan de OFDM of Wimax apparatuur van Motorola of Alvarion.

OFDM verbinding
Met OFDM units kun je maximaal 40 kilomter overbruggen en snelheden tot 300 Mbps behalen. Ook een zicht verbinding is niet noodzakelijk. Verwacht echter niet dat je door tientallen tussenliggende gebouwen heen kunt stralen. Hoe minder obstakels tussen je Point-to-point verbinding, hoe beter.

Wimax verbinding
WiMAX (Worldwide Interoperability for Microwave Access) is een speciale WiFi-achtige standaard voor breedband draadloze netwerkverbindingen gebaseerd op de IEEE 802.16 standaard. Maximaal kan 50km worden overbrugd met 70Mbps. Een verschil met WiFi is de master-slave constructie. Dit heeft voordelen voor onder andere transmissie en QoS, maar vergt wel een specifieke kanaalverdeling.

Straalverbinding waar een licentie voor nodig is

Alle hierboven genoemde verbindingen kunt u zonder licentie (vergunning) gebruiken. Doordat deze licentievrije producten aan bepaalde eisen moeten voldoen (zoals zendvermogen) is de te overbruggen afstand enigszins beperkt. Ook is de kans op storingen hoger, omdat deze apparatuur in een frequentie uitzendt waar iedereen zonder vergunning gebruik van mag maken. Daarom adviseren wij ook 5GHz apparatuur om dit risico te beperken. Wilt u een grotere afstand overbruggen en meer zekerheid van een goede werking, dan kunt u gelicenseerde apparatuur overwegen.

Bij een straalverbinding met een licentie maakt u gebruik van een ‘eigen’ frequentie, waardoor de kans op storingen gering is en dat levert een hoge up-time van uw verbinding op. Afstanden tot wel 100 kilometer zijn met dit type verbinding te overbruggen en ook de doorvoersnelheden zijn hoog.

Wat kost een licentie?
De kosten van een licentie bedragen circa € 200,- per jaar. U krijgt hiervoor een eigen frequentie, uitgegeven door de Dienst Agentschap Telecom van het Ministerie.

U bent als ondernemer vaak bezig met de orde van de dag. En dat is logisch: uw bedrijf moet blijven draaien. Toch denkt u ook na over de toekomst. De wereld veranderd razendsnel en dat heeft gevolgen voor uw onderneming.

Want hoe ziet uw bedrijf er over 5 jaar uit? Gaat u nog verder groeien? Verandert de wens van uw klant en van uw medewerkers? Gaan uw processen misschien veranderen en hoe blijft u de concurrentie voor?

Genoeg vragen om serieus over na te denken. Toch voegen we er graag nog een cruciale vraag aan toe: welke rol moet ICT hierin spelen?

Scroll to Top